pressmeddelanden
October 3, 2024
pressmeddelanden
October 3, 2024
uttalande

MVI, en ledande nordisk private equity-aktör, har nöjet att tillkännage en viktig milstolpe i sin andra fond ("MVI Fund II") – den framgångsrika avyttringen av portföljbolaget Biototal Group AB och dess dotterbolag ("Biototal"). Transaktionen, som undertecknades den 1 oktober 2024, markerar ett betydande ögonblick för MVI och understryker företagets engagemang för att skapa nästa generation av nordiska företag. MVI identifierade tidigt cirkulär ekonomi och hållbarhetssektorer som attraktiva tillväxtområden och har stöttat Biototal genom både uppbyggnaden och dess starka tillväxtfas.

Biototal, en ledande aktör inom lösningar för cirkulär ekonomi i Sverige, har blomstrat under MVIs ägande och uppnått starkt värdeskapande och imponerande tillväxt. Denna expansion har drivits av både organisk tillväxt och ett strategiskt förvärv, vilket har hjälpt Biototal att skala upp sin verksamhet och befästa sin ledande position inom hållbar hantering, bearbetning och återanvändning av industriella biprodukter och avfall, med ett starkt fokus på jordbrukssektorn.

Under sitt partnerskap med MVI har Biototal utvecklats från att vara en lokal tjänsteleverantör till en nyckelspelare på den svenska marknaden för cirkulär ekonomi. Företagets fokus på att omvandla biprodukter till värdefulla resurser har spelat en viktig roll i övergången till ett mer hållbart samhälle. Biototal har byggt starka relationer med både jordbruks- och industrisektorn, vilket ytterligare har stärkt företagets marknadsposition och lagt grunden för fortsatt expansion.

Under MVIs ägande har Biototal genomgått en betydande omvandling, präglad av strategiska initiativ och investeringar som har stärkt företagets marknadsnärvaro. MVI är stolta över den resa de gjort tillsammans med Biototal och har bidragit till att utveckla en ledande aktör inom cirkulär ekonomi. Företagets skickliga ledning, med stöd från MVI, har utvecklat en solid affärsplan med målet att fortsätta växa, både organiskt och genom framtida förvärv, samtidigt som de fortsätter att driva på för cirkulära lösningar.

Den nya majoritetsägaren av Biototal är SEB Private Equity, som har en lång historik av att stödja företag i hela Sverige och Norden.

I samband med avyttringen kommenterade Mårten Werner, Partner på MVI: "Sedan vår investering i Biototal 2020 har företaget vuxit avsevärt, både genom ett strategiskt förvärv och organisk tillväxt, samt utvecklingen av nya produkter. Biototals affärsmodell är avgörande för samhället genom att identifiera, förädla och utnyttja biprodukter, vilket bidrar till att sluta den cirkulära loopen mellan stad och land. Vi är stolta över det engagemang och den passion som Biototals team har visat, vilket har lagt grunden för företagets lönsamma tillväxt. Vi vill rikta ett stort tack till ledningen, entreprenörerna och styrelsen för deras samarbete och engagemang, och vi önskar Biototal fortsatt framgång tillsammans med SEB Private Equity."

Om MVI:

MVI är en ledande private equity-investerare i små och medelstora företag. Vårt mål är att fungera som en katalysator för tillväxt och att bygga långsiktigt starka företag i Sverige och resten av Norden. MVI arbetar aktivt med värdeskapande i sina portföljbolag och drar nytta av sitt breda nätverk av entreprenörer och företagsledare. MVI är känt för sin förmåga att identifiera egna investeringsteman och leverera hög avkastning på sina investeringar. För mer information om MVI och dess strategiska investeringar, besök www.mvi.se.

För ytterligare frågor eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Stefan Karlsson, Partner
stefan.karlsson@mvi.se / +46 (0) 70 601 00 39

Mårten Werner, Partner
marten.werner@mvi.se / +46 (0) 70 992 72 24

FÖRFATTARE
fler nyheter
nyheter
October 10, 2024
nyheter
October 10, 2024
MVI stärker teamet med rekryteringen av Lisa Reenbom
pressmeddelanden
October 3, 2024
pressmeddelanden
October 3, 2024
MVI tillkännager försäljning av Biototal Group
pressmeddelanden
September 24, 2024
pressmeddelanden
September 24, 2024
Andreas Nordbrandt utsedd till ny styrelseordförande för SMP Parts